Elektrische auto onderhouden? Onze essentiële tips

Body

Elektrische auto's vereisen specifieke aandacht, vooral gericht op de batterij, de elektrische motor, en het koelsysteem. Door deze componenten goed te onderhouden, blijft je elektrische auto optimaal functioneren en kun je de levensduur ervan verlengen.

elektrische auto

Batterijonderhoud en prestaties

De batterij is een cruciaal onderdeel van elke elektrische auto. Voor effectief onderhoud is het belangrijk om de batterij regelmatig op te laden zonder deze volledig te ontladen. Vermijd het blootstellen van je auto aan extreme temperaturen door te parkeren in schaduwrijke of overdekte gebieden. Ook is het aanbevolen om gebruik te maken van een slimme lader die het laden optimaliseert en de batterij gezond houdt.

opel mokka

Onderhoud van Elektrische Motoren en Aandrijfsystemen

Elektrische motoren vereisen minder onderhoud dan verbrandingsmotoren omdat ze minder bewegende delen bevatten. Echter, het is nog steeds belangrijk om regelmatig controles te laten uitvoeren. Maak eenvoudig zelf een afspraak online. Zo moet de bedrading intact en vrij van corrosie zijn. Ook controleren wij de aandrijfriemen op slijtage en zorgen we voor adequate smering van alle bewegende delen om slijtage te minimaliseren.

Koelsysteemonderhoud

Het koelsysteem speelt een vitale rol bij het reguleren van de temperatuur van de batterij en de elektrische motor. Zorg ervoor dat het koelmiddel op het juiste niveau is en dat er geen lekken zijn. Het is ook aanbevolen om het koelsysteem periodiek te laten spoelen zo voorkomen we het opbouw van sediment en corrosie.

Veiligheidscontroles en onderhoud

De veiligheid van je elektrische auto hangt af van goed functionerende remmen, banden en verlichting. Alhoewel de remmen minder zwaarbelast worden dan bij een benzinemotor, is het nog steeds belangrijk de remschijven regelmatig te laten controleren op slijtage. Zorg ook dat je banden altijd op de juiste spanning zijn en vervang ze als de profieldiepte onder de veilige limiet komt. Controleer ten slotte regelmatig of alle verlichting correct functioneert en vervang lampen waar nodig.

Periodiek onderhoudsschema

Volg de door de fabrikant aanbevolen onderhoudsintervallen voor het beste resultaat. Dit omvat regelmatige controles van de aandrijflijn, batterij, banden, remmen en koelsysteem. Het bijhouden van een gedetailleerde onderhoudsgeschiedenis helpt bij het behouden van de waarde en functionaliteit van de auto.